Home-made lasagne bolognaise
4 personen
INGREDIËNTEN
- 24 droge of verse lasagnevellen,
- 2 potten groentesaus (tompuur),
- olijfolie,
- 500 g gemengd gehakt,
- 200 g gemalen kaas,
- 4 dl melk,
- 30 g boter,
- 30 g bloem,
- nootmuskaat,
- peper en zout
BEREIDING
KAASSAUS:
Smelt de boter in een kookpot en voeg de bloem toe. Laat het bloemmengsel al roerend ‘opdrogen’, maar let erop dat de roux niet aanbakt. Zodra je een lekkere biscuitgeur ruikt, schenk je de melk in de pot. Blijf geduldig doorroeren met een garde tot de saus bindt. Na voldoende lang roeren krijg je een gladde bechamelsaus.
(Saus te dik? Om te verdunnen, voeg je wat extra melk toe.)
Haal de pot van het vuur en meng de helft van de gemalen kaas door de saus.
Kruid de saus naar smaak met peper, zout en noodmuskaat.
BOLOGNAISE SAUS:
- Zet een ruime kookpot op een matig vuur. Giet er een scheutje olijfolie in. Bak het gehakt in de hete olijfolie. Roer regelmatig om. Kruid af met peper en zout.
- Voeg de groentesaus toe aan het gehakt en laat de saus nog 10 minuten sudderen op een zacht vuurtje.
- Proef en kruid de saus eventueel af met peper en zout naar smaak.
AFWERKING
- Verwarm de oven op 200 graden.
- Giet een dun laagje bolognaise saus op de bodem van de ovenschotel. Leg daarop een eerste laag van de lasagnevellen. Schik ze als dakpannen, maar probeer te vermijden dat de vellen elkaar te veel overlappen.
- Schep op de lasagnebladen een laag bolognaise saus en strijk ze egaal uit over het hele oppervlak van de schotel.
- Schik daar een tweede laag lasagnevellen bovenop en bestrijk deze met een laag kaassaus.
- Wissel lasagnevellen, bolognaise saus en kaassaus af tot de ovenschaal net niet gevuld is. Zorg ervoor dat er bovenaan een laagje kaassaus ligt.
- Strooi de rest van de gemalen kaas over de bovenste laag.
- Bak de lasagne gedurende 30 minuten in een oven van 200 graden.
TIPS VOOR EEN PERFECTE LASAGNE!
– Lasagne kun je makkelijk op voorhand maken. Zet ‘m afgedekt met vershoudfolie in de koelkast, zo kan het vocht ook al goed in de pastavellen dringen.
– Om te vermijden dat de lasagne aanbakt, kun je de schotel voor de helft van de oventijd afdekken met aluminiumfolie. Verwijder vervolgens aan het einde de folie zodat hij een mooi korstje krijgt.
– Laat de lasagne een 10 minuutjes rusten als hij uit de oven komt. Zo kun je ‘m makkelijker snijden.
Smakelijk!